Publicaties
De innovatiekracht van de volgende generatie bij familiebedrijven en welke rol speelt duurzaamheid?
Bij steeds meer familiebedrijven volgen de kinderen de naoorlogse generatie op en treedt een nieuwe generatie aan. Deze nieuwe generatie heeft een andere denkwijze dan de oudere generatie en is opgegroeid in een andere tijd, vaak meer digitaal en met een andere levenshouding en ‘work life balance’
In deze crisis bestaan er veel dilemma’s, maar er is wel vertrouwen aanwezig
Met de coronacrisis is het (familie)bedrijfsleven in een ongekende situatie terechtgekomen. Ook al weten wij nu meer dan in het begin, hoe dit voor hen uiteindelijk gaat aflopen, valt niet te voorspellen. Met Maarten Vijverberg, partner en familiebedrijvenexpert bij Clifton Finance, nemen we de huidige situatie onder de loep. “Er is nu wél vertrouwen aanwezig.”
Dividendbeleid binnen het familiebedrijf: een gevoelig thema
Een deel van de winst uitkeren en de aandeelhouders binnen de familie tevredenstellen, of kapitaal in het bedrijf laten zitten om zo te blijven groeien? Het is een vraag die binnen veel familiebedrijven leeft en het juiste antwoord is niet zomaar te formuleren: het hangt van veel factoren af. Maarten Vijverberg, partner bij Clifton Finance, ziet dat veel families ermee worstelen en draagt enkele oplossingen aan.
Familiebedrijf vaker de grens over
De Nederlandse familiebedrijven halen voor meer dan de helft van de omzet uit het buitenland blijkt uit onderzoek naar de Nederlandse familiebedrijven. De zogenaamde internationaliseringsgraad is de afgelopen 10 jaar met 18,3% gestegen.
Juryrol Clifton Finance voor scriptieprijs omtrent familiebedrijven
Stichting Ten Clarenwater heeft Maarten Vijverberg gevraagd om in een jury plaats te nemen die masterscripties gaat beoordelen. De jury is gevraagd om uit de tien beste scripties met als onderwerp ‘familiebedrijf’ de twee winnaars te kiezen..
Work-life balance in familiebedrijven
Opvolging van de directie door de nieuwe generatie in het familiebedrijf is vandaag de dag niet meer zo voorspelbaar en vanzelfsprekend. Steeds meer familieondernemingen kiezen voor andere opvolgingsvormen. We praten hierover met Maarten Vijverberg, partner bij Clifton Finance en schrijver van het boek Aantekeningen uit de praktijk – Over opvolging, toezicht, financiering en fusie & overname bij familiebedrijven.
Meeste vriendjespolitiek bij niet-familiebedrijven
Amsterdam, 30 mei 2018 – Medewerkers van familiebedrijven ervaren veel minder vaak de gevolgen van vriendjespolitiek (47 procent) dan zij die bij niet-familiebedrijven werken (63 procent). Dit blijkt uit onderzoek van familiebedrijvenplatform Fambizz onder een groep van 1.010 managers en 1.047 werknemers van zowel familie- als niet-familiebedrijven. Daarnaast lijken medewerkers van een familiebedrijf zich goed vertegenwoordigd te voelen door het management, zo zegt slechts een derde liever meer inspraak te willen in de bedrijfsvoering en omschrijft 80 procent van hen het management als ‘goed benaderbaar’.
Verkoopgolf familiebedrijven baart experts zorgen
Er vindt een verkoopgolf van familiebedrijven plaats in Nederland. De eisen van deze tijd zijn veel ondernemers te gortig, bijna drie op de vier denkt na over verkoop. Investeringsmaatschappijen bulken van het geld en buitelen juist over elkaar heen om familiebedrijven op kopen. Experts waarschuwen dat de Nederlandse economie kwetsbaar wordt wanneer de stabiele ruggengraat van familiebedrijven afkalft.
Innovatie bij familiebedrijven daadkrachtig en zorgvuldig
De gedachtegang dat familiebedrijven een conservatieve en traditionele houding aannemen ten aanzien van innovatie is gedateerd. Onderzoek wijst uit dat de innovatiekracht van familiebedrijven zelfs groter is dan die van niet-familiebedrijven. Familiebedrijven kennen de dynamiek van de industrie waarin ze opereren beter…
Extern toezicht houdt familiebedrijven scherp
Steeds vaker ontstaat de behoefte aan externe toezichthouders in het familiebedrijf. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n onafhankelijke aanvulling op de familiale organisatie? En waar zou hij of zij zich nu vooral op moeten focussen anno 2017?
“Families krijgen steeds vaker behoefte aan professioneel en onafhankelijk toezicht. En dat is wel logisch”, vertelt familiebedrijvenadviseur en schrijver van het boek Aantekeningen uit de praktijk Maarten Vijverberg. De adviseur duidt daarmee..
Nieuw boek over opvolging, fusies en overnames in familiebedrijven
‘Aantekeningen uit de praktijk’ zo heet het nieuwste boek van Maarten Vijverberg, directeur van Clifton Finance. Het boek gaat over opvolging, toezicht, financiering en fusies en overnames bij familiebedrijven. ‘Wetenschappelijke inzichten heb ik in dit boek aangevuld met kennis uit de praktijk’, aldus Maarten.
Familiebedrijf actief in het buitenland scoort beter
Familiebedrijven hebben een verkeerd beeld van expansie over de grens. Anders dan vaak wordt gedacht, nemen de risico’s af door spreiding van de afzetgebieden. Die conclusie trekt adviesbureau BoerCroon uit eigen onderzoek.
Internationaal actieve ondernemers hebben in de crisis beter gedraaid dan collega’s die op de thuismarkt vertrouwen. Zij boeken in 2012 een brutomarge (ebitda) van 7,9% op de omzet. Familiebedrijven die zich beperken tot eigen land, bleven steken bij 4,8%.
Familiebedrijf bloeit op
NAARDEN · Familiebedrijven in Nederland hebben de crisis grotendeels achter zich gelaten. Vooral zij die internationaal actief zijn, hebben het afgelopen jaar zwarte cijfers geschreven.
Dat concludeert Maarten Vijverberg van adviesbureau Clifton Finance in een onderzoek onder ruim 300 familiebedrijven in ons land.
5 overwegingen bij de overdracht van een onderneming binnen de familie
Wat is er mooier dan het bedrijf dat u met eigen handen heeft opgebouwd over te dragen aan uw kinderen? Voor veel eigenaren een lang gekoesterde droom. Maar hoe zorgt u er voor dat het voor de overnemende generatie geen nachtmerrie wordt? 5 overwegingen die van belang zijn bij de overdracht van een onderneming binnen de familie.
Overdracht van de onderneming binnen de familie niet altijd ideaal
“Familiebedrijf komt weer vaker in handen van jonge generatie” aldus Het Financieele Dagblad van 14 maart 2014. In het artikel wordt gesteld dat onder invloed van de recessie het minder makkelijk is het familiebedrijf extern te verkopen en dat daardoor meer overdracht plaatsvindt binnen de familie. Verwezen wordt naar het onderzoek dat is gedaan door onderzoeksbureau Panteia in samenwerking met Hogeschool Windesheim in Zwolle.
Praktische informatie
Datum:
9 april, 16 april of 30 april 2025
Locatie:
Buitenplaats Amerongen
Restaurant Bentinck
Drostestraat 20
3958 BK Amerongen
E: info@kasteelamerongen.nl
Kasteel Amerongen is een kasteel in de uiterwaarden van de Nederrijn in de buurt van het Utrechtse dorp Amerongen.
“Een onderzoek naar 10 jaar internationaal ondernemen door Nederlandse familiebedrijven”
Bent u werkzaam bij een familiebedrijf en wilt u een hardcopy versie van het boek: